marți, 29 iunie 2010

30 Iunie- Ziua Învăţătorului

Îşi mai aduce cineva aminte că pe 30 Iunie se sărbătorea Ziua Învăţătorului?
Eu îmi amintesc cu nostalgie de acele vremuri.
Era timp pentru muncă şi timp pentru sărbătoare. Cursurile se încheiau pe 15 iunie, dar nu se încheia şcoala. Până pe 29 iunie, doamna învăţătoare (şi doamna dirigintă, mai târziu) pregătea cu noi programul artistic pentru serbarea de sfârşit de an şcolar. Pe 29, de ziua sfinţilor apostoli Petru şi Pavel, erau serbarea şi festivitatea de premiere. Muzică, poezie, dans, teatru... Coroniţe, diplome, cărţi, flori, cireşe de iunie... Copii, părinţi, bunici, dacăli... Poate pentru unii totul pare o poveste, dar cu ochii copilului de atunci eu aşa percepeam sfârşitul de an şcolar: ca pe o poveste.
Apoi, pe 30, era rândul dascălilor să se bucure de încheierea încă unui an de muncă.
Da, poate sunt nostalgică, dar chiar simt nevoia să urez La mulţi ani! celor care mi-au fost dascăli şi, alături de care, mai târziu, devenindu-le colegă, am sărbătorit de câteva ori cu acest prilej.
Şi să urez La mulţi ani! tuturor dascălilor care au intrat şi fac această profesie din dăruire, din vocaţie, din dragoste pentru copii.
La mulţi ani, de Ziua Învăţătorului!

marți, 1 iunie 2010

De 1 Iunie

Ziua de 1 Iunie este dedicată copiilor, bucuriei vârstei lor.
Astăzi am avut bucuria şi plăcerea să participăm la o activitate-concurs, dedicată Zilei Internaţionale a Copilului, eveniment organizat de centrul Europe Direct Târgovişte al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa.
Concursul cu tema Suntem copii ai Europei a făcut din cele 24 de echipaje participante ambasadori pentru o zi ai ţărilor Uniunii Europene. Prezentarea ţării, muzică, desene şi sport, iată activităţile care i-au invitat pe copii la competiţie, la cunoaştere, la joc, la voie bună!
Ştiu că nu a fost o zi obişnuită, dar sunt învăţătoare şi simt nevoia să ofer note:
  • nota 10 echipajelor intrate în concurs şi învăţătorilor care i-au coordonat!
  • nota 10 elevilor mei (pentru că sunt ai mei şi pentru că sunt minunaţi!)!
  • nota 10 organizatorilor, coordonatorului proiectului- Vlăduţ Andreescu- , colaboratorilor lui şi voluntarilor centrului ED!

Şi, pentru că a fost o activitate de nota 10, sper ca acest tip de activităţi să nu se oprească la a II-a ediţie, ci să devină în timp tradiţie.