vineri, 26 iunie 2009

Cum alegem caietele de vacanţă ?

Oricare ar fi numele pe care îl poartă, caietele de vacanţă sunt nişte instrumente cu funcţii multiple:
-actualizarea celor învăţate de-a lungul anului şcolar
-contribuţia la organizarea unei părţi a timpului copilului, în lipsa altor activităţi educative, utile, antrenante...
Pentru unii dascăli, caietele de vacanţă reprezintă un mod de a-şi exprima grija şi dragostea pentru elev. Pentru alţii, caietele de vacanţă sunt mijloace de completare a veniturilor (puncte în dosarele pentru obţinerea salariului/ gradaţiei de merit, drepturi de autor, comisioane...)
Peste toate acestea rămâne întrebarea: cum alegem caietele de vacanţă?
1.Numărul de pagini este un criteriu relativ irelevant; există tendinţa de a cumpăra materiale stufoase, cu multe pagini ("ca să aibă copilul ce lucra"), uitând că vacanţa este, de fapt, o perioadă de odihnă...
2. Pagini colorate, cu multe desene; desigur, la o anumită vârstă, paginile colorate sunt atractive. Dar, pentru dezvoltarea copilului, e bine să optaţi pentru materiale care permit acestuia să intervină cu propriile-i idei, cu propria-i creativitate, conturând, desenând, colorând, descoperind...
3. Numele autorului/autorilor; există o practică ce îşi tot prelungeşte tentaculele: pe copertă apar, chiar în frunte, numele unor inspectori şcolari, nume care-garantat- vând lucrarea. Cum ai putea să refuzi?
Deci: cum alegem caietele de vacanţă?
-raportându-ne la calitatea conţinutului: fără greşeli de tipar sau de altă natură, fără cerinţe ambigue sau care depăşesc posibilităţile elevilor, cu sarcini de lucru care stimulează curiozitatea, creativitatea, care incită copilul la a realiza propriile-i investigaţii;
-raportându-ne la nivelul de dezvoltare intelectuală, pe care îl au elevii din clasa noastră;
-raportându-ne la stilul de lucru pe care l-am format elevilor noştri...
Sper să oferiţi elevilor din clasele pe care le aveţi un prilej în plus de a avea o vacanţă plăcută şi benefică, oferindu-le caiete de vacanţă plăcute, utile şi atractive!

marți, 23 iunie 2009

ADHD

De la Sandra G. citire:
http://pensees-lutze.blogspot.com/2007/10/cutia-pandorei.html

duminică, 21 iunie 2009

Sindicatele din educaţie fac din nou gargară!

Începe bac-ul!
"Lung prilej de vorbe şi de ipoteze"!
Că sumele alocate pentru asistenţă, corectare... este evident. Că profesorii nu vor accepta aceste sume, nu este deloc evident!
Tocmai de aceea, liderii de sindicat au început gargara: că ei nu sunt de acord cu aceste sume mici, că bac-ul nu se va desfăşura în aceste condiţii... (vă amintiţi episodul cu teza unică?- altă gargară din acelaşi film!)
Pe ce mizează? Pe faptul că dascălii acceptă orice sumă, bani să fie! Mai ales în condiţiile în care unii nu ştiu dacă îşi vor primi salariile, alţii au împrumuturi de achitat, alţii...("prietenii ştiu de ce!", aşa cum spunea o reclamă). Şi mai mizează şi pe faptul că cei care participă la bac nu se bazează pe sumele de la buget; sumele de "protocol" sunt în relaţie de inversă proporţionalitate cu cele de la buget. Cum să ratezi ocazia când eşti atât de sărac şi de flămând???

De ce "De-ale şcolii" ?

Pentru că foarte mulţi elevi au ceva de spus şi nu îndrăznesc!
Pentru că foarte mulţi părinţi au ceva de întrebat şi nu ştiu cui să se adreseze!
Pentru că mulţi dascăli au idei de împărtăşit şi nu ştiu cu cine!