miercuri, 25 august 2010

Examenul medical periodic- pe banii cui?

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu, când mă întâlnesc cu situaţii de încălcare flagrantă a legii (încălcare făcută tocmai de autorităţi), mă revolt şi acţionez.
Nu ştiu pe la alţii cum e dar pe la noi, de ani de zile, în fiecare toamnă/început de an şcolar se pune problema că trebuie să ne achităm costurile pentru examenul medical periodic.
Ieri am participat la examenul clinic şi am spus că nu plătesc. Şi atunci? Vrei să plătesc eu pentru tine? am fost întrebată de doamna director al şcolii unde s-a dat "adunarea generală" în vederea examinării noastre cea de fiecare an. Nu, am răspuns. Dar aş vrea foarte mult să se respecte legislaţia în vigoare!
Pentru cei care au nevoie sau nu sunt la curent cu faptul că, în ţara asta mai există şi legi în favoarea noastră, este vorba de următoarele acte normative:
  • Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, 2008-2012, art.31, alin.1
  • Legea 319/2006, art.13
  • HG 355/2007

art. 7: "angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale"

art. 39: "lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului"

Prin urmare, ieri am respectat legea: m-am pezentat conform obligaţiei stipulate de art. 39 şi am lăsat plata în seama angajatorului, conform precizărilor art. 7.

Cu multă invidie şi ceva mai puţină admiraţie, colegii mi-au spus că am procedat bine şi că aşa ar fi trebuit să procedeze şi ei. Şi ce v-a împiedicat s-o faceţi? i-am întrebat. Nu am primit răspuns, dar nici nu îl aşteptam...fiindcă deja îl ştiam!

joi, 12 august 2010

Nu vă mai frustrați elevii !

Doamnelor și domnilor profesori,
Nu vă mai frustrați elevii !
Nu-i mai faceți să pară mediocri!
Nu-i mai faceți să vă urască atât de mult încât să dorească să ve extermine!

E nevoie să vă mai spun de ce ?
Nu știți când unul dintre ei are șansa să devină președinte de țară (într-o "dictatură luminată"!), sau prim-ministru, sau ministru al învățământului/de finanțe... ori te miri ce funcție de decizie îi pică pe mână! Nu se știe nici cum își va descărca frustrările pe întregul sistem !
Deci, fiți precauți, amabili, pozitivi, încurajați-i pe toți să aprecieze modul în care vă purtați cu ei! În acest fel veți preveni, poate, întâmplări ca cele pe care le trăim acum, când președintele tuturor românilor e din ce în ce mai înverșunat împotriva slujitorilor școlii.

luni, 2 august 2010

Am nevoie să comunic eficient



Este titlul celui mai recent curs pe care l-am ţinut în calitate de formator al CCD.


Când l-am adăugat în oferta de formare a CCD nu m-am gândit că se vor înscrie prea multe persoane. Pentru că, în general, oamenii cred că ştiu să comunice (inclusiv să o facă eficient!) încă de când au învăţat să vorbească. (Şi nu mă pot abţine să nu amintesc de d-ra Băsescu cea mică, entuziasmată că dl. Boc este capabil "să editeze perfect câteva fraze în limba română"!)


Totuşi au fost persoane dornice să facă acest curs. Chiar dacă vacanţa era în toi! Şi au fost persoane care au adus cu sine alte persoane: prietene, colege, directoarea... Da, un grup entuziast de educatoare care şi-au înscris şi directoarea. Iar doamna director a venit cu ele şi nu numai că a venit: au pus în discuţie aspecte ale comunicării şi ale relaţionării care nu funcţionau chiar bine în organizaţia lor. (Respectele mele pentru o astfel de doamnă director! Respectele mele şi pentru doamnele educatoare care au avut ideea!)


Am avut bucuria să constat încă o dată că dascălii reprezintă un "popor" de oameni deosebiţi (am lucrat- în grupurile de dezvoltare personală sau în alte tipuri de training-uri cu profesionişti din diverse domenii, dar dascălii sunt de departe cei mai implicaţi, cei mai dedicaţi).
Am avut bucuria să cunosc oameni speciali: educatoare, învăţători, profesori de diferite discipline, care nu doar că mi-au făcut misiunea de formator mai uşoară, dar mi-au făcut-o şi plăcută. Oameni pasionaţi de meseria lor, oameni pasionaţi de viaţă, de prietenie, de poezie, de iubire...Oameni pasionaţi de oameni!
Mulţumesc că aţi ales să fiţi altfel decât cei autosuficienţi, care cred că le ştiu pe toate!
Mulţumesc că m-aţi ales să vă fiu formator!
Mulţumesc că mi-aţi dat ocazia să vă cunosc şi să vă apreciez!