joi, 11 februarie 2010

Portofoliul-instrument complementar de evaluare

Portofoliul, ca instrument de evaluare, i-a înnebunit pe părinţi şi îi disperă pe elevi. Pe unii dintre ei, pe cei care au parte de cadre didactice care nu au înţeles rostul acestei metode alternative de evaluare.
Ioana îmi spune că fiul ei, elev în clasa a V-a, are la limba română de făcut "fişe de portofoliu". În ce constau ele?
Copilul copiază pe coli A4 lecţiile din caietul de clasă. Apoi le pune într-un dosar. Şi asta se numeşte portofoliu.
Mă întreabă care este utilitatea portofoliului...

Folosit astfel, portofoliul NU ARE UTILITATE.
Îmi pare rău că o dezamăgesc (de fapt, cred că Ioana ştia deja răspunsul)şi, mai ales, îmi pare rău că iar îmi critic o "colegă de breaslă".
Portofoliul e o colecţie de lucrări, reprezentative pentru activitatea elevului, prin care se urmăreşte progresul global înregistrat de elevpe o unitate de timp şcolar, pe obiective clar definite; portofoliul este un mijloc de valorizare a muncii individuale a elevului (aviz părinţilor şi cadrelor didactice care pun preţ pe lucrări care evident nu sunt făcute de copil !) şi îi asigură acestuia un rol activ în învăţare.
Copiatul lecţiilor.... mă tem că, deşi e munca individuală a elevului, nu îi asigură deloc un rol activ în învăţare. Poate doar pe principiul: "repetiţia e mama învăţării"!
Zău, e penibil !

4 comentarii:

  1. Am "imprumutat" de la altii tot felul de lucruri si le aplicam cum ne taie capul.
    Pacat de elevii care trebuie sa se supuna si sa -si piarda timpul cu "minuni"!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Împrumutul" de la alţii şi "altoiul" nepotrivit nu au dat rezultate bune. Dar, ca în bancul cu miliţianul, ministerul nostru "e prost, dar insistă".

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt elev iar crearea portofoliului e cea mai mare prostie . Noi ne facem portofoliul doar de frica notelor cu care ne ameninta profesorii. In fiecare an , creez un portofoliu la diferite materii care " o sa ne ajute in tot timpul vietii " (PROSTIE) , noi nu il vom mai deschide mult timp . Deci pierdere de timp si al profesorului si al copilului.

    RăspundețiȘtergere