miercuri, 25 august 2010

Examenul medical periodic- pe banii cui?

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu, când mă întâlnesc cu situaţii de încălcare flagrantă a legii (încălcare făcută tocmai de autorităţi), mă revolt şi acţionez.
Nu ştiu pe la alţii cum e dar pe la noi, de ani de zile, în fiecare toamnă/început de an şcolar se pune problema că trebuie să ne achităm costurile pentru examenul medical periodic.
Ieri am participat la examenul clinic şi am spus că nu plătesc. Şi atunci? Vrei să plătesc eu pentru tine? am fost întrebată de doamna director al şcolii unde s-a dat "adunarea generală" în vederea examinării noastre cea de fiecare an. Nu, am răspuns. Dar aş vrea foarte mult să se respecte legislaţia în vigoare!
Pentru cei care au nevoie sau nu sunt la curent cu faptul că, în ţara asta mai există şi legi în favoarea noastră, este vorba de următoarele acte normative:
  • Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional, 2008-2012, art.31, alin.1
  • Legea 319/2006, art.13
  • HG 355/2007

art. 7: "angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale"

art. 39: "lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului"

Prin urmare, ieri am respectat legea: m-am pezentat conform obligaţiei stipulate de art. 39 şi am lăsat plata în seama angajatorului, conform precizărilor art. 7.

Cu multă invidie şi ceva mai puţină admiraţie, colegii mi-au spus că am procedat bine şi că aşa ar fi trebuit să procedeze şi ei. Şi ce v-a împiedicat s-o faceţi? i-am întrebat. Nu am primit răspuns, dar nici nu îl aşteptam...fiindcă deja îl ştiam!

5 comentarii:

  1. La noi tot pe bani e. Nimeni nu comenteaza, toata lumea plateste. Nu cred ca mai e nimic de adaugat.

    RăspundețiȘtergere
  2. As vrea sa inteleg de ce legile prin care ni se ia se aplica imediat, iar cele prin care ni se da nu se aplica deloc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stii cum se spune: "nu cerceta aceste legi, ca esti nebun de le-ntelegi". Nu va mai bateti capul, mai bine schimbati atitudinea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi facem parte dintre cei ai caror angajatori respecta legea. De 10 ani, de cand sunt educatoare, nu am platit niciodata.
    Simona B.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici noi nu am platit pana acum! Sa vedem ce va urma!

    RăspundețiȘtergere