sâmbătă, 5 februarie 2011

Tipuri de comunicare-tu unde te încadrezi?

Am vorbit în orele de consiliere despre cele trei tipuri de comunicare: asertivă, pasivă, agresivă şi despre tipul combinat, din care rezultă comunicarea pasiv-agresivă.
Voi relua, pe scurt, descrierea lor:
-comunicarea asertivă înseamnă, în primul rând, să ştii care sunt nevoile tale şi ce vrei să obţii; apoi, comunicarea asertivă înseamnă să îţi ceri drepturile şi să îţi exprimi sentimentele, respectând drepturile şi sentimentele celorlalţi;
-comunicarea asertivă nu trebuie confundată cu cea agresivă, deoarece aceasta din urmă înseamnă să contracarezi orice replică, să nu accepţi o părere diferită de a ta doar din dorinţa de a te impune; agresivii nu au respect pentru cei cu care comunică, nici nu doresc un schimb real de informaţii: vor să fie doar ei cei auziţi, cei care au dreptate;
-comunicarea pasivă înseamnă să pari a fi de acord cu tot ceea ce spune interlocutorul tău, să nu comunici altora despre sentimentele şi nevoile tale, să le ţii ascunse, de teamă să nu îi superi, de teamă să nu creezi conflicte;
-comunicarea şi comportamentul de tip pasiv-agresiv presupun să fii agresiv în interiorul tău (să fii furios), dar să maschezi furia din tine prin replici de tip pasiv: când stai îmbufnat/ă, dar spui că nu ai nimic, că nu eşti supărat/ă; când îţi găseşti scuze ca să nu participi la o activitate, dar apoi încerci să împiedici buna desfăşurare a acelei activităţi; când mama te roagă să o ajuţi la ceva, îi spui: vin!, dar îţi vezi liniştit/ă de activităţile tale, iar apoi, când îşi exprimă nemulţumirea, îi spui: nu am ştiut că e atât de important/ urgent...
Gândeşte-te cum comunici şi cum reacţionezi tu în cele mai multe cazuri şi scrie, argumentând alegerea, în care dintre tipuri te încadrezi; numeşte încă trei persoane despre care crezi că îţi seamănă din punc de vedere al tipului de comunicare folosit.

14 comentarii:

  1. Eu am un stil de comunicare asertiv pentru ca eu comunic sentimentele onest si deschis.Imi rezolv problemele fara sa-i afectez pe altii,vorbesc clar si am o privire intelegatoare.
    Din punct de vedere al tipului de comunicare cred ca-mi seamana urmatoarele colege de clasa: Vintila Denisa, Maniceanu Alina si David Geanina.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am un stil pasiv-agresiv pt. ca uneori sunt agresiva si uneori sunt asertiva

    RăspundețiȘtergere
  3. E greu sa spui ca te incadrezi intr-un anumit tip. De cele mai multe ori sunt factori de natura personala sau externi care ne fac sa adoptam un anumit stil de comunicare.
    Important e sa vorbim...ce trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  4. In functie de situatie,eu comunic asertiv,agresiv si pasiv-agresiv pentru ca stiu sa-mi rezolv singura problemele si-mi exprim sentimentele deschis si onest,iar cateodata sunt sacaitoare si devin pasiv-agresiva spre agresivitate.
    Eu cred ca la fel ca mine comunica:Mihalachioiu Teodor,Cobianu Adriana,Tanasescu Vlad.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce trebuie, când trebuie, cum trebuie...
    Vorbim aşa cum suntem (aceştia sunt factorii de natură personală) şi aşa cum suntem provocaţi (dacă răspundem factorilor externi).
    Pentru mine e important să le arăt copiilor că se poate şi asrtiv.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt pasiva dar cateodata sunt agresiva.Cei care seamana cu mine sunt: Andreea Albu, Adriana si Alina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu sunt asertiva, dar cand cineva intrece limita de a ma enerva sunt si agresiva. Cele 3 persoane care imi seamana sunt:Andreea Ionita,Alina Maniceanu si Geanina.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt asertiva pana cand cineva ma calca pe nervi.Dupa aceea sunt agresiva.Eu cred ca ;Alina,Teo,Vlad,Georgi D sunt lafel ca si mine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu sunt asertiva,dar cand sunt suparata pasiv-agresiva.Cei ca mine sunt:Mariana Mihalache,Geanina,Andreea Tudora.Andreea Ionita.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu sunt asertiva dar cand cineva intrece masura devin agresiva.Cei care sunt ca mine sunt:Adrana,Denisa,Geanina,Alina,Antreea Tudora si Andreea Albu

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu sunt o fire asertiva, insa de fiecare data se gaseste cineva care sa-mi schimbe aceasta stare. Persoanele asemanatoare mie sunt: Matei Georgiana , Cobianu Adriana, Maniceanu Alina, Tanasescu Vlad. DAVID GEANINA

    RăspundețiȘtergere