duminică, 31 iulie 2011

Profesorii învață și în vacanță (II)

Şi a fost cel de-al doilea curs: cel de comunicare şi relaţionare. Eficientă, desigur, că de comunicat comunicăm toţi. Şi, mamă, ce mai relaţionăm! Dar cum? Fiecare cum a învăţat, cum ştie, ori cum poate.



În acest an am avut bucuria să vină la curs şi alte categorii de angajaţi din învăţământul preunivarsitar: secretare, bibliotecare... puţini directori din păcate, iar cadrele didactice participante sunt de părere că - mai ales - directorii ar trebui să facă acest curs. Prietenii ştiu de ce, aş adăuga eu ca într-o celebră reclamă.



Participanţii spun, la final de curs, că le este de folos: află mai multe despre ei înşişi, dar şi despre persoanele cu care intră în diverse tipuri de relaţii, unii descoperă că ştiau aceste lucruri dar nu le aplicau de teamă să nu pară ca-nelumea (mulţi dintre noi se tem să se afirme şi să se poziţioneze corect, în armonie cu ei înşişi în primul rând), alţii descoperă cum pot comunica şi relaţiona mai bine cu colegii de serviciu, cu autorităţile, cu elevii şi cu părinţii acestora, cu membrii propriei familii.


Cunoaştem oameni noi: Jacques Salome, Eric Berne; aflăm ce spunem după bună ziua!, dar mai ales cum spunem ceea ce avem de spus.


Vorbim despre igienă relaţională, despre ecologie relaţională... vorbim, punem în practică, povestim despre efectele acestor aplicaţii... oamenii sunt mai zâmbitori, mai încrezători în sine, mai mulţumiţi de ei înşişi, iar asta chiar contează!

5 comentarii:

  1. Cum sa participe directorii la astfel de cursuri? Ei le stiu pe toate, chiar daca nu stiu nimic!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar asa, ce sa caute directorii pe acolo? Ei sunt pusi in functie mai ales daca stiu sa pupe bine anumite parti ale corpului anumitor persoane. Sa comunice cu colegii/ subordonatii lor se poate oricum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot e bine ca mai sunt oameni care nu considera ca un curs de comunicare ar fi ceva inutil ori desuet. Ei sunt cei care participa si e minunat ca ei exista.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am participat la multe cursuri de perfectionare, dar de cele mai multe ori "hartia" ma atragea. Pentru prima data adeverinta, adeverintele au cazut pe locul doi. Valoarea notiunilor vehiculate poate fi descoperita doar de cei care participa la astfel de cursuri. Am descoperit ca nu oricine poate fi un artist, dar artistul poate proveni de oriunde.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru oameni care uită de "hârtie", care se bucură și se îmbogățesc cu ce se discută & întâmplă acolo am inițiat aceste cursuri.

    RăspundețiȘtergere