Maria mă întreabă dacă să îşi înscrie copilul în clasa I la 6 sau la 7 ani.
Legea vorbeşte despre vârsta de 6 ani, dar părinţilor li se pare că şcoala afectează copilăria, deci preferă vârsta de 7 ani.
Eu aş spune că depinde de copil, de nivelul de dezvoltare bio-fiziologică, cognitivă şi socio-afectivă la care copilul a ajuns. Psihologii specialişti în psihologia vârstelor încadrează vârsta de 6 ani atât în etapa preşcolară (3-6/7 ani), cât şi în etapa şcolară mică (6/7-10/11 ani), deci acestă vârstă este considerată o perioadă de graniţă.
Stai de vorbă cu copilul tău şi află de la el dacă îşi doreşte să meargă la şcoală; vorbeşte şi cu educatoarea despre nivelul lui de dezvoltare şi ţine cont şi de recomandările acesteia.
În ultimă instanţă, poţi apela şi la un psiholog, care să realizeze o comparaţie a profilului copilului tău cu particularităţile întregului stadiu de vârstă.
Ţine cont de toate acestea când vei decide şi vei şti că ai făcut ce este mai bine pentru copilul tău.
Succes !
P.S. Adaug şi subliniez: am zis bine, în primul rând, stai de vorbă cu copilul tău.
Chiar astăzi (7 sept.) o prietenă mi-a spus că fetiţa ei de 6ani şi 5 luni a decis că vrea să meargă la şcoală. În mai, părinţii au hotărât pentru ea, că va mai sta un an la grădiniţă. Iată, copilul consideră că a depăşit etapa preşcolară !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bune sfaturi! Fiecare parinte ar trebui sa ceara parerea educatoarelor si psihologilor (acolo unde acestia exista). Dar de obicei educatoarele se cam feresc sa spuna adevarul din diverse motive,cel mai frecvent fiind acela de a nu supara parintele ,care isi vede copilul "ca parinte": cel mai bun, cel mai destept,...
RăspundețiȘtergereSi uite asa ne trezim in clasa I cu elevi carora le-ar fi prins bine inca un an de gradinita!
Educatoarele şi nu numai ele au nevoie să înveţe să comunice. A spune adevărul/ a ţi se spune adevărul nu ar trebui să fie motiv de supărare. Dimpotrivă !
RăspundețiȘtergereDar... mai e mult până departe !