miercuri, 28 octombrie 2009

Ce faci când copilul se simte rău la şcoală ?

Fetiţa unei prietene de-ale mele s-a simţit rău la şcoală într-o zi. Este în clasa I (nu ştiu dacă are mare importanţă !) şi- pur şi simplu- a vomitat în clasă, în timpul orei.
Învăţătoarea a dat beep-uri repetate mamei. Mama fetiţei nu avea numărul învăţătoarei în memoria telefonului (ce neglijenţă !), aşa că nu a ştiut de la cine vin beep-urile; în plus, era la serviciu, aşa că nu a răspuns.
În sfârşit, învăţătoarea s-a hotărât să sune. Mama a răspuns şi a fost chemată la şcoală.
Până a cerut o învoire, până şi-a găsit un înlocuitor, plus deplasarea de la serviciu până în localitatea de domiciliu (vreo 30 de kilometri)... învăţătoarea s-a umplut de draci.
A certat copilul, a certat-o şi pe mamă...dar nu a trimis fetiţa la cabinetul medical, nu a chemat femeia de serviciu să cureţe banca fetiţei şi clasa...
Prietena mea s-a simţit jenată de toată întâmplarea: că nu a răspuns la beep-uri, că i-a fost rău fetiţei, că nu a putut veni mai repede la şcoală...
Eu m-am simţit frustrată că o doamnă cu acest tip de reacţie este învăţătoare...
Cum o fi ?
Ce faci când copilul se simte rău la şcoală ?

6 comentarii:

  1. Nu ştiu ce aş face într-o astfel de împrejurare. Chiar mi se pare super-naşpa ca o învăţătoare să nu poată face nimic până la sosirea părinţilor. Ce făcea dacă părinţii erau plecaţi din localitate ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima reactie trebuia sa fie...cabinetul medical,daca exista in scoala. Daca nu era asa ceva...salvarea!
    Poate era o invatatoare tanara si a fost luata prin surprindere... cine stie ce a fost acolo...
    Din cate am trait, (am multi ani in spate) nu prea judec fara sa am toate datele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din păcate, e dezamăgitor: cabinet medical şcolar există, şcoala e în oraşul reşedinţă de judeţ- deci era şi salvare- , iar învăţătoarea e o tipă cu vechime la catedră, că de experienţă... nu ştiu ce să spun !
    Nici eu nu judec, dar acest tip de reacţie m-a luat prin surprindere.
    Eu lucrez într-o şcoală dintr-un sat, unde dispensarul din localitate are medici doar cu stetoscop şi tensiometru; am avut şi noi probleme cu copiii, i-am dus la dispensar cu maşina unui cadru didactic, dacă a fost mai grav am luat trimitere de la medicul de familie şi i-am transportat direct la spital, între timp am anunţat şi familia copilului... Tocmai de asta m-a revoltat reacţia respectivei învăţătoare !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă bucur că nu ma avut parte de aşa cadre didactice ! Cred că ne ştia nu doar toată Europa, făceam în aşa fel încât să afle toată planeta !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. trebuia sa cheme un medic si apoi sa anunte si familia copilului.Uneori asemenea situatii te iau prin surprindere si daca iti lipseste stapanirea de sine e mai greu ...
    A luat fiinta un nou blog unde va astept cu http://miki-dascalita.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu mi-aş fi mutat copilul de la acestă învăţătoare ! Ca să nu mă provoace să o bat, nu de alta !

    RăspundețiȘtergere