Maria întreabă care este diferenţa dintre puncte şi credite, dintre cursurile acreditate şi cele neacreditate.
Răspunsul poate este mai complex de atât, dar voi da câteva lămuriri, poate vor fi şi altora de folos.
Toate cursurile de formare sunt punctate, la dosarul personal al cadrului didactic, în funcţie de grila din care fac parte. Cele cu credite, deseori primesc mai mai multe puncte decât cele fără credite.
Creditele sunt obligatorii de realizat, într-o perioadă dată (pentru precizări suplimentare şi amănunţite vezi O.M. nr. 5720/ 20.10.2009 privind aprobarea Metodologiei formării continue a personalului didactic din învăţământul preuniversitar); există şi forme de echivalare a numărului de credite necesar (grade didactice, diverse forme de completare a studiilor etc.). Absolvirea unui curs cu credite a fost şi condiţie impusă la trecerea personalului didactic de la o treaptă de învăţământ la alta.
Casele Corpului Didactic au în oferta lor de formare ambele tipuri de curs.
Din experienţa mea, nu toate cursurile şi nu toţi formatorii sunt de calitate.
De obicei, oferta de cursuri fără credite este cea mai bogată, este centrată pe diverse nevoi şi competenţe; e suficient să stabileşti de ce ai nevoie şi care curs se armonizează cu nevoile tale.
Mai multă calitate, dar pe bani (şi, uneori, sumele nu sunt mici!) se oferă la cursurile pe care le au în oferta lor diverse centre care au ca obiect al activităţii lor dezvoltarea resurselor umane. E drept, cursurile lor nu sunt recunoscute de ministerul învăţământului, dar oferă plus-valoare. De aceea, le recomand celor care vor să se dezvolte cu adevărat, nu celor care doar strâng "hârtii"la biblioraft. Hârtii care, desigur, le atestă competenţele, chiar dacă acestea sunt inexistente.
Ce recomand eu: înainte să te înscrii la un curs (din orice categorie ar face parte), culege informaţii de la cei care l-au urmat deja; despre conţinuturile abordate, despre metodologia utilizată, despre formator... apoi stabileşte dacă ai cu adevărat nevoie de acel curs !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
In goana dupa puncte se inscriu oamenii unde nimeresc. In judet e mare bataie pe cursuri-cu bani, fara-pentru a sunt printre activitatile care se puncteaza la restrangeri...si cum se anunta vremuri grele...
RăspundețiȘtergereDa, reacţia oamenilor este de înţeles: la ei intervine instinctul de supravieţuire, ei vor doar să îşi păstreze dreptul şi locul de muncă.
RăspundețiȘtergereReacţia celor care dau aviz unor cursuri de proastă calitate, cu formatori prost pregătiţi, cu conţinuturi inutile pentru participanţi, acest tip de reacţie este greu de înţeles.
Maria chiar îşi doreşte să meargă la cursuri unde poate să şi înveţe ceva util, punctele şi creditele fiind o parte a doua a întrebării.
Dan si Radu sunt frati si au cheltuit impreuna 75 lei . Aflati ce suna dr bani a cheltuit fiecare stiind ca suma cheltuita de Radu este cu 17 lei mai mica decat triplul sumei de bani cheltuita de Dan
RăspundețiȘtergere