miercuri, 13 iulie 2011

Profesorii învață și în vacanță

Spre deosebire de unii dintre elevii lor, care nu învață nici în timpul școlii, profesorii învață și în vacanță.


La fel ca și în vara anului trecut, am avut plăcerea să țin, la Casa Corpului Didactic Dâmbovița, un curs de formare. Fără credite. Pentru 11 cadre didactice (educatoare, învățători, profesori). Tema cursului: conflictele. Că suntem plini de conflicte: și noi, și mediul în care lucrăm, și societatea în care trăim.

Am învăţat că nu e chiar rău să avem conflicte, că e mai bine să le abordăm decât să le evităm... Am învăţat despre tacticile de negociere, cum să le contracarăm pe cele neloiale... Am vorbit despre problemele actuale ale fiecăruia dintre noi, ale şcolilor de unde venim şi ale sistemului românesc de învăţământ... Am vorbit despre unele propuneri de schimbare, pe care fiecare le poate face/ aplica în şcoala lui: ora de consiliere făcută de-adevăratelea, constituirea unui grup de mediere, cursuri pentru părinţi... Am simulat situaţii de negociere, am jucat roluri care să-i ajute pe colegii participanţi să-şi vizualizeze, să-şi conştientizeze conflictele interioare/ problemele latente... NOI, cei de-acolo am făcut toate acestea.

Eu... eu am cunoscut oameni noi, speciali, mi-am găsit răspuns la unele întrebări existenţiale care mă frământau... mă bucur că am fost atunci, acolo!

8 comentarii:

  1. Ca de obicei, nu iti lasi timp si pentru vacanta. E bine pentru altii. Pentru tine e bine?

    RăspundețiȘtergere
  2. As fi vrut sa particip si eu. Regret ca nu am avut timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am participat de multe ori la cursuri organizate de CCD (în cazul meu, CCD-Neamţ) şi s-a dovedit a fi, de fiecare dată, un curs atractiv şi util în activitatea didactică.
    Ai dreptate, de fiecare dată am cunoscut oameni noi şi a fost o reală plăcere fiecare participare la astfel de cursuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta tema! Ar trebui organizate astfel de cursuri cu tot poporul! Poate s-ar schimba ceva in tarisoara asta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place să ţin aceste cursuri şi mă simt bine când şi dacă o fac (CCD nu are bani, e al doilea an când o fac fără plată).
    Mă bucur să aud că mai sunt şi alte CCD-uri care oferă cursuri de calitate (din ce în ce mai rar se întâmplă acest lucru).
    Ei... şi când e vorba de tot poporul... aşa cum zic participanţii la cursul de comunicare-relaţionare: ar trebui ca, în primul rând, managerii să participe!

    RăspundețiȘtergere
  6. Poate sunt egoist dar eu nu as vrea sa participe tot poporul la astfel de cursuri. Prefer sa participe doar cei care au puterea intelectuala sa recunoasca ca au nevoie de o permanenta perfectionare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Egoismul tău se traduce de fapt în realismul cotidian: chiar aceia de care vorbești tu participă la curs și nu alții. Selecția naturală funcționeayă și aici.

    RăspundețiȘtergere