marți, 13 martie 2012

Părerea mea

O fetiță de 8 ani a murit la școală, în hazna. Este știrea care se repetă, obsesiv, de ieri, de când s-a întâmplat accidentul.
Întâmplarea, în sine, este tragică. De-a lungul timpului, s-au mai întâmplat și alte nenorociri prin școli.
E normal să se caute vinovați. E normal ca aceștia să fie pedepsiți. Dar nu e normal ce văd la televiziuni nici acum, nici ce am văzut în alte situații.
Știrea prezentată la protv este demnă de propaganda și manipularea de pe timpul comunismului. Mai întâi imagini cu sicriul, fotografia fetiței, mama și bunica jelind. Apoi Andreea Esca, agresivă și ofuscată, că directoarea a fost doar destituită din funcție, iar profesoara de serviciu a fost doar "tunsă" la salariul și așa împuținat de guvernanți. E drept că, în acest peisaj, protv-ul face și o gafă, care le dă peste cap "construcția" anterioară: apare și o declarație în care părinții fetiței spun că ei consideră că primăria și constructorii ar fi de vină.
Am fost mereu de această părere în majoritatea cazurilor similare: rareori e vorba despre neglijență în serviciu a dascălilor. Pentru că nu e vorba despre incompetență, ci despre neputință, imposibilitate. Imposibilitatea profesorului de serviciu sau a directorului de școală de a fi ubicuu. Cine nu mă crede să vină și să fie "profesor de serviciu" pentru o zi; să supravegheze într-o recreație 100 de copii (minim), să îl văd cum reușește să fie în atâtea locuri și să prevină incidentele și accidentele care se pot întâmpla în fiecare clipă. Și nu e vorba despre orice copii, ci despre copii care au fost înștiințați despre normele de sănătate și securitate în școală, care semnează la fiecare început de semestru că le cunosc și le vor respecta (pe ele, pe norme).
Am fost mereu de această părere, mi-am prezentat-o și susținut-o în mediul proxim de câte ori a fost cazul, o scriu azi, aici pentru că directoarea în cauză mi-a fost colegă de liceu și îmi este prietenă. Nu este vina ei, destituirea ei nu rezolvă și nu va rezolva nimic (e doar un gest disperat de a arăta că autoritățile au avut o reacție), astfel de accidente vor mai fi dacă nu se umblă la cauzele reale și profunde...
Și nu se va umbla prea curând.
Părerea mea!

7 comentarii:

  1. Si eu cred ca dascalii n-au avut nicio vina. Nu putem fi de toate: si educatori, si parinti, si constructori, si inspectori in constructii, si...
    Cei ce au construit haznaua ar fi trebuit sa o si asigure.
    Dar, cum trebuie sa fie un vinovat, cel mai la indemana este cadrul didactic, chiar daca in fisa postului nu scrie ca trebuie sa fie si inspector in constructii, si primar...
    Personal, sunt extrem de stresata cand sunt de serviciu pentru ca e imposibil sa am grija de o multime de copii. Ma rog mereu sa aiba grija de ei Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toţi trăim stresul serviciului pe şcoală şi cred că vom ajunge să trăim toate stresurile posibile pentru că, în general, cadrele didactice sunt de vină cam pentru tot ce se întâmplă... Ufff!

      Ștergere
  2. Inteleg ca si inspectoratul scolar poarta partea lui de vina, cel putin in ceea ce priveste receptia lucrarii de la constructor. De acolo nu plateste nimeni???

    RăspundețiȘtergere
  3. In invatamant nu functioneaza prezumtia de nevinovatie? In urma carei anchete s-a decis ca pedepsitele sunt vinovate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că prezumţia de nevinovăţie este o noţiune perimată. Sau poate nu avem noi suficiente informaţii.

      Ștergere
  4. Ucidere din culpa. Chiar asa de ucigase sa fie? Rusine celor care se ascund in spatele unor biete cadre didactice pentru a-si eluda propria responsabilitate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Laura
    Pretul papusii este de 3 ori mai mare decat pretul mingiei. Iar mingia + 20 lei = pretul papusii. cat costa cele doua ?

    RăspundețiȘtergere