duminică, 14 martie 2010

Reforma...biblioteca virtuală... profesorul virtual...

Aseară, pe Realitatea tv, emisiune dedicată reformei din educaţie. Doamna Dragotescu, moderator, deşi s-a declarat "doamna dirigintă", nu a reuşit să scoată ce e mai bun de la "elevii"-invitaţi.
De reţinut punctul de vedere al domnului Miclea: biblioteca virtuală şi profesorul virtual- o alternativă la manualele alternative (recunoscute unanim ca fiind de proastă calitate). Psihologic vorbind, propunerea e fundamentată şi argumentată: funcţionarea proceselor psihice a suferit modificări; creierul copiilor de azi operează cu informaţii multimedia, cu imagini ce se succed rapid...
Da, argumentul stă în picioare. Dar nimeni de acolo nu a venit cu contraargumente de tipul: copiii noştri, deja a-motrici şi unii dependenţi de calculator, ar avea nevoie şi de o ieşire din virtual; copiii noştri, din ce în ce mai mulţi, sunt obezi sau poartă ochelari de la vârste mult prea mici... Statul ore întregi în faţa computerului n-o fi una dintre cauze?
Şi nimeni nu a abordat cauza pentru care învăţământul românesc se tot duce de râpă: lipsa motivaţiei!
Copiii nu mai învaţă pentru că nu mai există motivaţia învăţării.
Chiar şi profesorii cu vocaţie şi competenţe sunt din ce în ce mai puţini, pentru că sistemul nu îi mai motivează pe cei mai buni să rămână/ să intre în această meserie grea, frumoasă, hulită în ultima vreme de tot mai mulţi. E drept, profesorul virtual nu are nevoie să fie motivat, nu cere măriri salariale, nu intră în grevă... e ideal pentru reformă!

4 comentarii:

  1. Motivatia este un motor care pune multe in miscare. Din pacate... nu s-a inteles pana acum acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. La greva cu noi, ca nu se mai poate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Au tampit profesorii, ne-au tampit copiii, un guvern de tampiti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aştept cu nerăbdare continuarea evenimentelor. Deja au început ameninţările de genul: "să nu cumva să intraţi în grevă! nu aveţi motive!"

    RăspundețiȘtergere